Man, wat een leuke hakken heb je aan!

Dat de hoge hak een uitvinding van mannen was, had ik eerlijk gezegd wel verwacht. Maar dat zij óók degene waren die ze als eerste droegen, dát is wel een verrassing voor me. Oké, in de Romeinse tijd droegen de warriors geen pumps om een elegante houding te krijgen. Ze droegen schoenen met een hak om zo niet met hun voeten in de viezigheid te staan.

In het Midden Oosten ontdekten ruiters dat door het dragen van hoge hakken de houding stabieler was waardoor ze nauwkeuriger konden richten tijdens het boogschieten. Zie je het plaatje al voor je?

De hak als symbool van status

De Oosterse gewoonte om hakken te dragen, waaide rond 1600 over naar West-Europa. In die tijd werden hoge hakken het symbool van leiderschap, status en rijkdom. Mannen droegen schoenen met rode hakken om te laten zien dat ze van adel waren. Hoe hoger de hak, hoe meer status. 

Zonnekoning Lodewijk XIV was met zijn enorme verzameling schoenen met rode hoge hakken dé Imelda Marcus van zijn tijd.  Lodewijk XIV was klein en hij compenseerde zijn lengte met roodgeverfde hakken van tien centimeter hoog!

Omgekeerde wereld?

Rond 1650 kregen vrouwen in de gaten dat die mannen er wel heel leuk bij liepen. Wat mannen kunnen, kunnen wij ook- dachten ze toen waarschijnlijk al: het werd mode bij vrouwen om mannelijke kleding te dragen. Ze droegen herenhoeden en gingen op hoge hakken lopen. Niet alleen dat; ze knipten hun haar kort en rookten tabak. De dames waren een inspiratie voor Marlene Dietrich begin 20e eeuw. 

Rijke kooplui namen de Parijse mode mee terug naar hun eigen land. Deze modieuze kleding en hoge hakken waren alleen weggelegd voor de rijksten, waarmee de hoge hak zijn statussymbool behield. Maar niet voor lang. De lagere bevolkingsklasse maakte de hakken na. Hier reageerde de aristocratie op door de hak steeds hoger en hoger te maken!

Verschil moet er wezen

Uiteindelijk gaan de mannen toch afstand nemen van de hoge hak. Rond 1700 werden de herenmode en herenschoenen gedegen en praktisch. Het afscheid van de mannelijke hoge hakken werd ingezet en honderd jaar later was er geen kerel meer te vinden die zich op hakken vertoonde. Hoge hakken waren niet langer een symbool van status maar ze werden decadent en erotisch gevonden!

Higher Baby!

Gelukkig zorgde de Franse Haute Couture (19de eeuw) voor de comeback van de hoge hak. Alleen voor dames dit keer. De Italianen waren ook dol op hoge hakken in alle soorten en maten. Ze kwamen met de extravagante stilettohak. Tsja, vanaf de jaren 70 is de hoge hak niet meer weg te denken uit het modebeeld. En het leuke is, dat tegenwoordig alles kan. Hoge schoenen, enkellaarsjes, kniehoge laarzen, puntige of ronde neuzen, sleehak of plateauzolen.. Maar de naaldhak is een blijvertje die alle rages doorstaat. Terecht.

 

Met dank aan footlogics!

© 2017 - 2024 Vos Schoenmode | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel