Lees hier deel 1 en deel 2 van onze blog

De chopines

"Uwe hoogheid is wel een dameshakje dichter bij de hemel gekomen"

Uit Shakespeares Hamlet

 

Chopines zijn ongelooflijk hoge, meestal houten plateau-schoenen. De reusachtige plateaus - van 60 cm of hoger - betekenden dat er een begeleider of stok nodig was om staande te blijven. 

De koninklijke en welgestelde vrouwen van Florence waren de eerste die de chopines modieus maakten. Al snel hobbelden (je kan het echt niet anders noemen) ook aristocraten in andere steden en landen erop rond. Vooral de Fransen waren gecharmeerd van de trend. Aan de voeten van Catherine de Medici kwamen de chopines het Parijs van de zestiende eeuw ingewandeld. 

Chopines waren niet geschikt voor de gewone burgers, zelfs niet voor de bedienden van de meest vooraanstaande families. Ten eerste was het voor gepeupel verboden hakken te dragen (dat geloof je toch niet!). Ten tweede zouden zulke schoenen het de mensen onmogelijk maken hun dagelijkse activiteiten uit te voeren. 

Bij de opkomst van de chopines werden de schoenen ook wel geassocieerd met een verdorven moraal. 'Immoreel', 'ongehoord', 'schoenen van de satan' - riepen mensen uit toen ze dit schoeisel voor het eerst zagen. Leuk om te weten is dat de kerk de chopines, vreemd genoeg, goedkeurde. Ze weerhielden vrouwen ervan zich in te laten met 'zondige' activiteiten, zoals dansen.

Je begrijpt dat dit soort schoenen te onpraktisch waren en dat er uiteindelijk een modetrend kwam met draagbare exemplaren. 

Lees meer in de volgende blog: koninklijke hakken

Met dank aan het schoenenboekje.

 

© 2017 - 2024 Vos Schoenmode | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel