Lees ook onze andere blogs

Gespen vast!

Eind 18 eeuw waren puntschoenen helemaal in. De makers gebruikten prachtig zijde en brokaat met als ultieme accessoire: de gesp. De gesp was een metalen sluiting die ook dienst deed als versiering. 

Marie-Antoinette leefde in deze tijd. Zij was de echtgenote van Lodewijk XVI en dus koningin van Frankrijk. Zij was zeer modebewust en keek niet op geld. Er verscheen zelfs een gravure van haar in Galerie des Modes - de Vogue van de 18e eeuw. Bovendien was zij het voorbeeld van Imelda Marcos, kijk maar naar haar vermeende schoenencollectie

Leuk om te weten is dat tot nu toe de mannen schoenen droegen met de meeste franjes. Voor de vrouwen in de hogere kringen (zoals Marie-Antoinette) werd het accceptabel om mannen de loef af te steken met hun schoenen. Zoals we net lazen was de gesp een hele populaire manier om de schoenen te versieren. Samen met de zijden kousen wordt de siergesp het meest geassocieerd met de mode in de 18 eeuw. 

Maar zoals je misschien weet....de 18e eeuw was een periode vol activiteit. De Fransen hadden hun revolutie, net als de Amerikanen. Denkers als Voltaire en Rousseau waren druk bezig de wereld te begrijpen. Er werden nieuwe uitvindingen gedaan zoals het watercloset, de thermometer en jawel.....de schoenveter (en dus adieu gesp)!

Volgende week: mogen wij u strikken?

 

Met dank aan het schoenenboekje

 

 

 

 

 

© 2017 - 2024 Vos Schoenmode | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel