Lees ook onze andere blogs
Koninklijke versierde hakken
In de 17e eeuw was mode erg belangrijk. Mannen hadden gepoederde gezichten en droegen enorme pruiken. Vrouwen hadden hoge kapsels en onmogelijk brede hoepelrokken. Toen in 1661 Louis XIV werd gekroond verwierf hij faam vanwege zijn verfijnde smaak. Zo kreeg het Franse hof meer invloed op de mode. Louis was wel een beetje geobsedeerd door hakken - hij was niet groot en wilde langer lijken. Hij verbood iedereen (behalve hogere klassen) op hakken te lopen op straffe van de dood!!
Toen Louis een opvolger kreeg, Louis XV, was de vorm van de hak variabel geworden. Het zandlopermodel was erg populair, en dan zeker als de hak helemaal bewerkt was. Ook de koning was fan van deze hakken, die inmiddels bekend zijn onder de naam Louis-hak. En die hak was zowel voor de dames als voor de heren - er was weinig verschil tussen de heren- en damesschoenen.
De meeste schoenen uit deze vervlogen eeuw waren echter slippers of muiltjes. De bekendste muitljes uit de geschiedenis zijn uiteraard de glazen muiltjes van Assepoester. Maar waarom waren ze van glas??????
Met dank aan het schoenenboekje.