Lees ook onze andere blogs

De duurste schoenmaker van de wereld

Het is 1910, de Victoriaanse laarzen zijn nog altijd populair, maar glamour wint terrein! Elizabeth Arden opent haar eerste salon in New York en er verschijnt een invloedrijke nieuwe schoenontwerper op het toneel: de mysterieuze Pietro Yantorny.

Er is niet heel veel bekend over deze Pietro Yantorny. We weten dat hij in 1874 in Italië werd geboren als Pietro Lantorni (waar zou een schoenontwerper anders vandaan komen?). Hij was analfabeet maar ging in de leer en leerde de schoenmakerskunst. Hij verhuisde naar Parijs, opende  een winkel op 26 Place Vendôme en plaatste een bord in de etalage "Duurste schoenmaker ter wereld". Wat een lef! Deze slimme marketingstrategie trok de rijkste vrouwen van over de hele wereld aan.

Terwijl de klantenkring van Yantorny van over de hele wereld kwam, waren de meeste Amerikanen, waar de omvang en welvaart van het land zorgden voor een ongeëvenaard aantal van de elegant geklede klanten die hij nodig had. Hij vroeg namelijk exhorbitant hoge prijzen.

Voordat hij zelfs maar zou instemmen met het toevoegen van een vrouw aan zijn clientèle, zou hij een aanbetaling van US $ 1.000 eisen (het equivalent van meer dan US $ 100.000 vandaag). Van deze betaling zou hij de kosten van elk geleverd paar schoenen aftrekken. Zelfs na zo'n enorme financiële uitgave gaf hij de vrouwen weinig idee wanneer ze klaar zouden zijn, wat jaren kan duren.

 

Nadat hij zijn cliënt had geaccepteerd, vroeg Yantorny haar om op blote voeten voor hem uit te lopen, zodat hij hun manier van lopen, voetvorm en bewegingsstijl kon bestuderen. Dit was op zichzelf al schokkend, want op dat moment moesten benen en voeten bedekt worden. Nadat hij van elke voet een apart gipsmodel had gemaakt, creëerde hij een mahonie leest, waarop hij zijn materialen zou bewerken en vormen. Elk paar schoenen had een bijpassend paar handgesneden, holle, kersenhouten schoenspanners.

 

Zijn meest bekende klant was Rita de Acosta Lydig

 

 

© 2017 - 2023 Vos Schoenmode | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel